Правила на играта

Как се играе Hexged 21?

Първо за да сте сигурни, че правилата са разбираеми натиснете британския флаг! Няма да стане на английски! Но определено няма да превежда от български на български 🙂 Ще забележете разликата

Хексгед – 21 камъка
 1. В средата на игралното поле се поставя една част игрално поле.
 2. Раздаваме карти. Всеки играч получава по 10 карти, 3 игрални полета и 21 токена.
 3. Всеки играч поставя своите части игрални полета на масата, като ги свързва с останалите, така че се получава едно цяло игрално поле. Играчите се редуват, като поставят по едно поле.
 4. Заявяване на територия. Всеки играч поставя първите три карти. Те могат да се разполагат на всяко място по игралното поле. Отново всички играчи се редуват, поставяйки по една карта и един камък (токен) върху нея. Камъка маркира територията.
 5. Започва играта. Целта е всеки да завземе максимално голяма територия, като разширява вече заявената с първите 3 карти. От този момент до края на играта всеки играч може да поставя карта само до своя карти (своя територия).
 6. Играта… Всеки играч има по 7 карти в ръцете си. Може и да са на масата, не е задължително да се крият, не е задължително да се показват. Всеки сам решава. Това е остатъка от 10-те, които раздадохме в началото на играта. Започва играта един от играчите по жребий. Отварянето на играта не дава предимство, защото, всички играчи имат право на еднакъв брой ходове, което дава възможност за равна игра. Макар, че от тестовете до сега не се е случвало.
 7. И така… остатъка от картите след раздаването се оставят на страна, куп за теглене (банка, колода или както искате го наречете). Всеки играч започва своя ход с теглене на една карта от купа. След свършването на картите в купа и изиграването на 7-те карти в ръцете играта приключва, като победител е човека с най-голяма територия. Но и това се е случвало много рядко. В повечето случаи играта има победител с 21 токена на игралното поле.
 8. Всеки играч, започва своя ход с теглене на карта от купа, както вече казах. Играча решава да играе тази карта или някоя от седемте, които вече има. Поставя на игралното поле и отново остава със седем карти. До края на играта всеки играч винаги е със седем карти.
 9. В даден момент от играта, възможностите за поставяне на карта на игралното поле намаляват и ако играча няма ход е длъжен да “чисти” една карта за да остане със седем. Картите се чистят на отделен куп и повече не се играят (теглят).
 10. И това е всичко, теглиш играеш или чистиш и играе следващия човек. Принципно въртим се по часовниковата стрелка, но и това е въпрос на договорка в началото на играта. Честно казано описанието на играта в заверения вариант е обратно на часовниковата стрелка, но виждам че на повечето хора им е по-приятно да се играем по часовниковата стрелка.
 11. Ако някой забрави да тегли карта наказанието е да пропусне един ход (едно поставяне на карта) за да си набави седемте карти, които трябва да има. Един ход само тегли без да поставя. Честно казано, у дома си го играем “по домашно” 🙂 като му дойде реда на “забравилия” тегли си две карти и не пропуска ход. Но това е въпрос на предварителна договорка.
 12. И така… още веднъж ПОБЕДИТЕЛ човека поставил първи 21 токена на игралното поле. ИЛИ играча със най-голяма територия (най-много токени поставени на игралното поле) след като свършат картите в купа за теглене и се изиграят или изчистят картите в ръцете на всички играчи.

Накрая искам да кажа, че правилата в сайта са за игра с 21 камъка (токена). 21 токена са супер за игра с повече от трима души. И за двама е интересно. Затова го нарекох Хексгед 21. Правя това, защото в момента тестваме още правила, които ще опишем като отделни игри с карти Хексгед. Макар, че не са още достатъчно тествани ще ги опиша и тях. Когато направим достатъчно тестове, ще ги публикувам в английския вариант на сайта. За сега са само бета версия.

Хексгед 7 – в началото на играта се поставя на масата едно игрално поле, а на всеки играч се раздават по 7 токена, 10 карти и 1 игрално поле. Играта е много бърза, и се записват резултатите както при игра на карти. Победител е този достигнал до 55 точки.

Хекьгед 14 – в началото на играта се поставя на масата едно игрално поле, а на всеки играч се раздават по 14 токена, 10 карти и 2 игрални полета. Играта е бърза, и се записват резултатите както при игра на карти. Победител е този достигнал до 89 точки.

И още нещо от кухнята… тестваме правила без игрални полета, но имам малко резерви към нея за сега… Когато достигна до някаква крайна концепция, тогава ще публикувам повече. Приемам всякакви идеи и препоръки!

И накрая, но не най-маловажно. Ако имате идея и сте тествали правила различни от моите, моля да ги споделите. Ще ги публикувам като отделни правила и ще носят ваше име.

Всяко видео на играта ще го качвам в сайта. Ако имате такова, изпращайте ми линкове. И не се стеснявайте да ми задавате въпроси на личния мейл или фейсбук. Затова съм оставил толкова много контакти. Телефона ми често е заключен в шкафчето, когато съм на работа, но след 21:30 винаги съм на линия.

Ще се радвам на обратна връзка! Споделете мнения!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *